Agility

Vad är agility?

Agility är en fartfylld hundsport där det gäller att felfritt och på snabbast möjliga tid ta sig runt en hinderbana som agilitydomaren konstruerat i förväg. Att ingen bankonstruktion är den andre lik gör att spänningen höjs för både utövare och publik, och sporten är under ständig utveckling.

Inspirationen till sporten hämtades från hopptävlingar för hästar. Agility är en hinderbana för hundar som ska genomföras på tid. En agilitybana består av 15-20 hinderpassager. En del hinder ska hunden hoppa över andra ska den balansera på och så finns det tunnlar att springa igenom och pinnar som den ska gå slalom mellan. Hindren ska hunden ta i en viss ordning och från rätt håll och på rätt sätt.

Det finns två tävlingsgrenar: Agilityklass och Hoppklass. I dessa kan man även tävla i lag. I agilityklasser kan alla hinder finnas med, i hoppklass finns inga balanshinder med. På en tävling får du som förare ta hjälp av röst och handtecken för att styra hunden mot rätt hinder. Däremot får du och hunden inte röra vid varandra. Förutom att alla hinder ska klaras av rätt ska det helst också gå fort. Det är inte helt lätt att klara av ett lopp både felfritt och snabbt, men vi kan lova att både du och din hund kommer att ha väldigt roligt tillsammans när ni tränar och tävlar.

Kan alla hundar träna agility?

Många tränar agility enbart för att aktivera sin hund och har inga store ambitioner att tävla. Agility är en suverän aktivering för alla typer av hundar, från Chihuahua till Sankt Bernhard. Det enda som kan sätta stopp för hundens vidare karriär är om den helt enkelt inte är fysiskt kapabel till att utföra agility. Den är kanske för stor för att komma igenom däcket eller gå genom tunnlar.
Kanske klarar inte hunden av belastningen som uppstår när den hoppar hinder och springer på balanshindren. I dessa fall kan agility tränas efter hundens fysiska förutsättningar eftersom hindren kan sänkas och de hindren hunden inte klarar av kan uteslutas.

Är du nybörjare är det smart att ta hjälp av en erfaren person, exempelvis en klubb, när du börjar med agility för att inte riskera skador på din hund. Det är även viktigt att låta hunden växa klart innan du börjar träna agilityn, men en del grunder i agilityn kan man börja jobba med redan tillsammans med ung hunden.

Det fina med agilityn är att alla hundar, oavsett ras är välkomna att både träna och tävla. I agilityn tar man hänsyn till hundens storlek för att gynna hundens kropp och den fysiska påfrestningen. Det finns tre olika storleksklasser som kallas för small, medium och large.

Vårt kursutbud inom agility

Agility steg 1
Agility steg 2
Agility steg 3