SKOTTRÄNING

Hos oss på SBK Malmö kan skotträning med startpistol förekomma på onsdagar mellan kl. 18:45-19:15 samt lördagar kl. 14:00. Skott förekommer även under en del av de tävlingar vi anordnar. Inför dessa tävlingar läggs info ut på hemsidans startsida.

Varför skotträning? I bruksproven förekommer momenten platsliggning med skott samt budföring med skott så av den anledningen tränar vi på detta. Vill du vara med eller är osäker på hur du ska introducera din hund för skott? Rådfråga en av våra instruktörer eller träningsansvariga. Kika även på tipsen nedan.

De dagar det är skotträning tar vi fram flaggan som står i entrén och ställer ut den på parkering. Detta för att undvika att någon missar att det kommer att skjutas.

skotträning

Tips till dig som vill träna din hund:

 • Om din hund är ljudkänslig överlag bör du först vänja den vid allahanda ljud. Ofta lättast när ni leker. Finns ljudfiler att hämta hem.
 • Du bör veta var skytten står och när hen skjuter. Ta det säkra före det osäkra: 150-200 m avstånd och vinden bör gå mot skytten.
 • Har hunden en skottsäker kompis kan det vara en god idé att be den vara med.
 • Rör dig som vanligt och reagera inte själv när skotten går av. Titta på hunden och se dess reaktion. Om den reagerar rör dig lugnt lite längre bort, gör ingen affär av det. Om den inte reagerar kan ni gå lite närmare. Alternativt sitt och mys med gott godis. Hund som är rädd äter oftast inte.
 • Vänj din hund vid flertal tillfällen innan du börjar träna fasta positioner.
  – Dax för platsliggning? Det finns olika sätt att träna som går att blanda:
  1. Sitt hos den lagda hunden och ge godis i lugn och ro.
  2. Kommendera plats/ligg varje gång ett skott går av så att hunden tror att skott betyder ligg (beroende på mål med träningen)