Till minne av Lars Olsson

Vår mångåriga medlem Lars Olsson har lämnat oss efter en tids sjukdom.

155942848_869489170293676_1508387610074167448_nLars var under många år en profil i vår förening, iförd shorts under större delen av året och nästan alltid med en riesenschnauzer och sin älskade hustru Tina vid sin sida.

Från det att Lars såg ett ekipage med riesenschnauzrar delta i dragtävlingen Fjälldraget under 70-talet och blev förälskad förblev han rasen trogen under alla år. 1979 föddes hans första riesenschnauzer Zaffi och med henne blev han aktiv i brukshundsporten med hjälp av Hillevi Sandell, en av SBK Malmöavdelnings grundare och tillika uppfödare av riesenschnauzer under kennelnamnet Hillgården. Lars tävlade med Zaffi i spår och lydnad. Dessvärre drabbades Lars och Tinas äldste son av allergi och hundlivet fick efter Zaffi sättas på paus under en lång rad år. Först 2005 köpte Lars sin andra riesenschnauzer, Rissies Zeon, och inspirerad av Zeons uppfödare Gunilla Stahre började Lars att träna Zeon inom IPO (numera IGP) och fastnade för denna gren. Lars och Zeon tog sig tillsammans till ett godkänt resultat i IPO II innan Zeon på grund en skada fick avsluta sina dagar. 2010 begav sig Lars och Tina till Riesenschnauzer-VM i Tyskland för att träffa de omsorgsfullt utvalda uppfödarna till Zeons efterträdare, nämligen Sabine och Bernhard Reinelt innehavarna av kennel Con Todos Los Santos. Tina har berättat att när Lars hade bestämt sig så hade han bestämt sig och det dröjde därför nästan två år efter mötet där på VM i Tyskland – som Bernhard för övrigt vann – innan hanvalpen undan den tik som Lars bestämt sig för såg dagens ljus i Gumpoldskirchen i Österrike. Valpen fick namnet Tazz Con Todos Los Santos och kom tillsammans med Lars att skörda stora framgångar inom sporten. Genom mycket och målinriktad träning och med hängiven coachning av Pierre Wahlström blev Tazz brukschampion i IPO och ekipaget vann på toppen av sin karriär bronsmedaljer både på Riesenschnauzer-VM i Tyskland 2015 och i Schweiz 2016. 2016 i Schweiz tilldelades de även en utmärkelse för mästerskapets bästa skyddsarbete.

Vid sidan av sin egen hundträning var Lars en sann föreningsmänniska och organisatör. Han satt i SBK:s Malmöavdelnings styrelse under några år och valdes även till ordförande ett år innan han valde att lämna sitt styrelseuppdrag för att istället ta en plats i tävlingskommittén som representant för klubbens IPO-grupp. Lars utbildade sig till provledare och ansvarade, vid sidan av sin egen tävlingssatsning, för ett flertal av klubbens prov och var även den drivande och sammanhållande kraften i IPO-gruppen.

Vi minns Lars som en ödmjuk, kamratlig och i alla lägen korrekt person med nära till skratt, en underfundig humor och med en enastående viljestyrka och målmedvetenhet.

larso