Drag

Drag är en tävlingsgren som Svenska Brukshundklubben delvis ansvarar för. En eller flera hundar ska tillsammans med sin förare ta sig fram snabbast möjligt på barmark eller snö.

barmarksdrag

Om drag
Draghundsport är att med sin hund eller sina hundar kopplade i lina på snabbast tid ta sig utefter en utstakad bana på barmark i löpning eller med fordon, eller på snö med skidor (Nordisk stil) eller släde.

Upplevelsen av drag
Samspelet är den största upplevelsen mellan hundar och förare. Upplevelsen av utmaning, banornas svårigheter med backar, kurvor, vägövergångar och omkörningar, är också stor.

Träna drag
Det är ett bra sätt för hund/ar och förare att träna på samspel och hålla sig i god kondition. Man bör ha en hund som gillar att springa och själv tycka om att motionera/träna.

Alla friska hundar kan träna drag utifrån sin egen förmåga. En Chihuahua orkar inte dra ett hjulfordon, men den kan springa med sin förare. En Mastiff är stark, men kanske inte lika snabb som en Tysk schäferhund. Hundraser har ofta olika motivation för draget, men med positiv inlärning brukar de flesta hundar älska dragträning och/eller draghundsport.

Tävla i drag
I de flesta av grenarna ska hunden/-arna vara minst 18 månader, men i Canicross -linlöpning -ska hunden vara 12 månader. För att tävla i drag behöver man en licens. Hundarna delas in i olika grupper på tävling.

Grupp A –alla hundar, även blandrashundar.
Grupp B –Renrasiga hundar förutom: Stående fågelhundar, Dobermann och Siberian Huskey.
Grupp C –Dobermann och Siberian Huskey.
I reglerna för draghundsport, som är fastställda av IFSS (International Federation of Sleddog Sports Inc), finns utförlig beskrivning för respektive gren.

Text från http://www.brukshundklubben.se